Szarapowa nie mogła już znieść tej diety. "Dlatego odeszłam"

11 godzin temu
Maria Szarapowa, choć skończyła karierę już przeszło pięć lat temu, to przez cały czas trzyma znakomitą formę. Porzuciwszy tenis, rozwija się w innych dziedzinach i przez cały czas udziela wywiadów. W jednym z nich poruszyła temat swojej diety z czasów, kiedy była jeszcze profesjonalną tenisistką. - To jeden z powodów, dla których odeszłam ze sportu - stwierdziła.
Maria Szarapowa w trakcie swojej kariery sięgnęła po pięć tytułów wielkoszlemowych, z czego każdy turniej wygrywała przynajmniej raz (dwukrotnie wygrywała Roland Garros). Łącznie wygrałą 36 turniejów rangi WTA i oczywiście była numerem jeden w rankingu. Na kortach zarobiła 39 milionów dolarów. W 2016 roku jej karierą wstrząsnął skandal dopingowy - test przeprowadzony podczas Australian Open dał wynik pozytywny (obecność meldonium). Ostatecznie jej zawieszenie trwało 15 miesięcy.


REKLAMA


Zobacz wideo Jakub Kosecki odpowiada hejterom kobiecej reprezentacji Polski: To są największe leszcze!


W 2020 roku Rosjanka ogłosiła zakończenie kariery. - Po 28 latach treningów i rywalizacji jestem gotowa zdobywać szczyty w innych dziedzinach życia. - powiedziała w rozmowie z Vanity. Mimo zakończenia profesjonalnej przygody z tenisem dalej pozostaje aktywna i w wieku 38 lat może pochwalić się znakomitą formą.


Maria Szarapowa mówi o swojej diecie. "Co to jest?"
przez cały czas również udziela wywiadów. Na kanale "First We Feast" na YouTubie ukazała się rozmowa z Szarapową. Formuła programu jest dość niekonwencjonalna, ponieważ goście i prowadzący Sean Evans zajadają się skrzydełkami kurczaka, próbując coraz ostrzejszych sosów. I tak się składa, iż podczas rozmowy został poruszony wątek diety Rosjanki podczas jej kariery.
- Myślę, iż to jeden z powodów, dla których odeszłam ze sportu - powiedziała Szarapowa pół-żartem Szarapowa. - Nie miałam nic innego do roboty, jak siedzieć na pustej siłowni albo w szatni z białym talerzem owiniętym folią aluminiową przede mną i zastanawiać się: "Co tu jest?" - kontynuowała.
- To był po prostu biały ryż gotowany na parze z odrobiną soli i bardzo suchym kurczakiem. I marchewka również gotowana na parze. Chyba wolałabym zjeść dziesięć bardzo pikantnych skrzydełek kurczaka, niż znowu jeść coś takiego - przyznała Rosjanka.


Dzisiaj Szarapowa nie musi już trzymać się restrykcyjnych zasad diety, ale chcąc pozostać w dobrej formie, przez cały czas zwraca uwagę na to, co je. I nie zawsze jest to proste.
- Uwielbiam słodycze, więc nie zawsze łatwo jest utrzymać tę normę! Dbałość o dietę jest ważna, ale też trudna, zwłaszcza w podróży. W 80% przypadków staram się jeść zdrowo, a w 20% przypadków lubię lekkie posiłki - powiedziała Rosjanka w rozmowie z Vogue w 2024 roku.


I oczywiście dieta to nie wszystko. pozostało aktywność fizyczna. - Nie trenuję już tak intensywnie jak kiedyś, ale jestem dość pilna i konsekwentna, choćby jeżeli mam tylko 30 minut w pokoju hotelowym. Staram się poświęcać swojemu ciału co najmniej godzinę dziennie, pięć lub sześć dni w tygodniu. Szczerze mówiąc, podoba mi się różnorodność moich treningów. Było o wiele bardziej rygorystycznie, kiedy trenowałam jako zawodowa sportsmenka. Ale to właśnie konsekwencja jest tym, czego się trzymam - dodała była tenisistka.
Idź do oryginalnego materiału